huisje, boompje, beest!

Een confronterende voorstelling over huiselijk geweld, geschreven voor scholieren van klas 1, 2 en 3 van het voortgezet onderwijs.

Wat gebeurt er achter de voordeur? Vaak heeft de buitenwereld daar geen idee van. Het lijkt zo gezellig: een stoere zoon die vrienden uitnodigt om bij hem thuis voetbal te kijken. Zijn moeder die de hapjes verzorgt en bier gaat kopen. En een zusje dat vrolijk belt met haar vriendin en plannen maakt om samen te gaan shoppen. Niet dus! Moeder verbergt haar blauwe plekken en zoonlief stuurt zijn zusje er op uit om één van zijn vrienden tegen betaling te verwennen. Er wordt niet met elkaar gepraat. Zoon Rick bepaalt hoe het er in huis aan toegaat en wie zich daar niet aan houdt, krijgt klappen of wordt vernederd. Tot Rick wordt betrapt als hij een gevaarlijk spelletje met de baby speelt…

De rechter doet uitspraak. Maar Rick toont spijt en moeder vindt eigenlijk dat zij de schuldige is, omdat zij hem niet goed heeft opgevoed. Wie is hier nou de schuldige?

Met deze vraag aan het publiek eindigt de voorstelling en begint de discussie. Het publiek wordt uitgedaagd om mee te denken. Daarin speelt de schuldvraag een grote rol. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Wat moet er nu gebeuren? Is er een schuldige aan te wijzen?

De voorstelling duurt 25 minuten, inclusief nabespreking ca. 45 – 50 minuten, passend in een lesuur. We spelen voor één klas tegelijk om de intimiteit van de klas te waarborgen. Verder stellen we de voorwaarde dat er altijd een leerkracht aanwezig is of iemand van de schoolbegeleiding, bijvoorbeeld een schoolmaatschappelijkwerker en/of vertrouwenspersoon voor eventuele opvang achteraf.

De voorstelling wordt gespeeld door drie acteurs, bij voorkeur in een klaslokaal. Decor en licht nemen wij zelf mee. Er kunnen meer voorstellingen (tot maximaal zes) achter elkaar gespeeld worden.

 

Prijzen

  • 1 dagdeel (max. 4 voorstellingen) €1290,-
  • of 1½ dagdeel (max. 6 voorstellingen) €1590,-
  • €0,40/km. reiskostenvergoeding uit en thuis, gerekend vanaf Groessen (gem. Duiven).
  • 9% btw. over het geheel.